Sunday, December 2, 2012

migrain

sekarang nih aku syak aku ade migrain la..waa xpenah aku syak pape2, tibe2 sekarang nih baru nak syak..1st time dlm hidup aku rase sakit kepale mcm nih.yes the end of november 2012.mule2 aku demam je,dah hbis demam tuh kepale aku sakit sgt,n tanda2 y aku rase nih same mcm info y aku jumpe kat cni :

Tanda-tanda migrain
- Rasa ngeri ditusuk dengan jarum pada sebelah kepala dan merebak ke bahagian hidung dan sekitar mata .(tanda2 nih y paling aku rase) 
- Kesakitan teramat sangat dan berdenyut2.
-Pandangan silau, kabur dan kadangkala menjadi gelap.
- Tekak berasa loya, muntah dan kadangkala tangan dan kaki menjadi sejuk.
-Pesakit akan menjadi sensitif pada sebarang bunyi dan suara .
-Serangan selalunya berakhir dalam tempoh 4-72 jam.
-Sesetengah pesakit akan mengalami pengumpulan cecair dalam badan seperti bengkak bengkak dan membesar di bahagian tertentu anggota badan .( yang nih mmg xde la )

Cara elak migrain :HINDARKAN :

-Memakan makanan yang mengandungi thyramine seperti keju-makan kadang2 je
-elak bau yang busuk, bunyi bising dan asap rokok-always 
-Minuman yang mengandungi kafein berlebihan-jarang sangat amek
-Stress dan tekanan-ikot keadaan..huhu
-Jadual tidur yang tak tetap-memang sy bukan seorang y ade jadual tido y betul
-Menundakan waktu makan dan biar perut kosong terlalu lama-

so korang ade ke y penah kene migrain?aku xde la sampai nk g hosp tnye penyakit aku,mmg xla..aku search je kt tenet nih n aku rase migrain la tuh..hhahh..pakwe aku xhabis2 ajak p hosp.sampai nak bergaduh.mmg xla ye sayang..hahaha...tp bila aku membuzikan diri ini, seperti menulis blog,aku rase mcm hilang sekejap sume saki2 nih..yezz peace..

gambar y xde kene mengene ngan tajuk..hehhe




~sf beauty dihatiku~

hye korang...aku sebenarnya nak share ngan korang..org kate SHARING IS CARING right??
actually post kali nih nk share more pasal kulit muka kita. Kita sebenarnye dilahirkan dgn kulit muka y cntik,bersih.tp biase la ada macam2 faktor menyebabkan perubahan tersebut kan.

yupp aku  mmg ade masalah kulit berjerawat.seingat aku jerawat2 nih mula naik bila aku form3.korang taw byk taw sampai aku f6 mcm tuh la.now jerawat tuh meninggalakan kesan lubang di muka aku..uwaaa.ia juga menyebabkan muka aku kusam dan x bermaya.huh.mayb dulu aku ade masalh kulit sensitif la kot,xpon dulu2 jerawat selalu naik coz kuat sgt bercinta..kekek..CINTA MONYET..

tapi sekarang alhamdulillah, dah ade income sendiri,bile org promot je produk utk jerawat boleh la beli kan.tp depends jugak la produk ape.. 1stly kakak aku la (kakna) die cite la y produk nih bagus,berkesan,kawan2 die gune sume reaksinye positif,pas2murah,tahan lama aku ape lagi terus terpengaruh la..SO Aku pon nak cuba la gune sbb before tuh aku gune y set syahirah tuh je,,heheh.

So aku stat  la gune produk SF BEaUTY nih on JANUARI 2012 sehingga la sekarang. Aku rase produk nih mmg sesuai sgt2 ngan aku.harga mampu milik okey..actually leh tahan dlm 2bulan.mmg berbaloi2..ade pencuci muka,night n day cream.

MEH AKU TUNJUK SIKIT MUKA AKU SEBELUM N SELEPAS YEP...AHA KORANG JGN TERKEJUT PULAK..HEHHEH..MALU I..SO LAU ADE CAPE2 YANG NAK TAW PASAL PRODUK NIH JGN MALU SEGAN  UNTUK TNYE KAT AKU..AKU BOLEH SHARE NGAN KORANG :) K BYE

ok fine muka kusam maklumla saya seorang y sgt aktif 





Saturday, December 1, 2012

2009-2012

assalamualaikum w.b.t...
setelah sekian lame saya kembali di sini semula..td  baru je lepas bace smule 81post y telah aku tulis.wah banyak jugak yer,,jadi terimbau la kenangan2 lame.senyum sorang2,,actually last post pada december 2011.n now is december 2012..waa setahun jugak ye..hehhe..

dalam setahun nih mcm2 y terjadi dlm hidup saya.Ada banyak y nak dikongsi bERSAMA..ada BANYak y nak dicerita..wahhh mcm byk je ye..hheh..nak start dari mane yep..

okla aku skang dah mempunyai kereta sendiri. Kalo ikot pada kemampuan TUH mmg la sentiase x mencukupi,TP kalo ikot pada KEPERLUAN aku mmg sangat memerlukannya :) ye la xkan sepanjang masa nk bergantung harap pada org je kan. lama2 xsedap jugak.lgpon tempat y aku tinggal nih mmg susah sangat nak dapat public transport,xkan la nk tgu bus semate2 hanya nak pegi bank?cukup la aku dah merasai kesusahan tersebut.

So aku bertekad jgak untuk mendapatkannya. ALHAMDULILLAH sumenye berjalan seperti y dirancang.aku dapat memiliknya pada 16 APRIL 2012. Sekurang2nya aku nampak duit gaji aku tuh mengalir kat mane.kalo x, sebelum ade kereta aku xtaw DUIT aku hilang kemane.hahah..tapi aku xpernah lupa juga untuk hantar duit belanja kat kg :)itu y penting

ini je y mampu.tp aku amek auto la. DH 3X P SERVIS..HUHU
sekarang senang nk kemane2.:)